Det är långt ifrån alla unga människor som gör sin arbetspraktik på en gasturbin i Egypten. För Alexander Larsson var yrkesvalet självklart. Han visste att han skulle få åka jorden runt och komma ut på äventyr om han valde Siemens.
Alexander Larssons karriär som driftsättare började redan när han var liten. Hans pappa var driftsättare på Siemens och åkte världen runt för att starta upp de gasturbiner kunderna hade köpt. En driftsättare testar alla system, startar upp turbinen och ser till att den synkar mot elnät och kompressorer. För att klara av jobbet behöver du ha kunskap om allt från styrsystem och elektronik till övervakningssystem och larmfunktioner.
”Det föll sig naturligt att bli driftsättare efter att jag hade pluggat klart till sjöingenjör. Jag visste vad pappa gjorde och Siemens verkade vara en attraktiv arbetsplats och en säker arbetsgivare.”
Alexander är 27 år. Det är fyra år sedan han började som driftsättartrainee på Siemens i Finspång. Trots att det var hans första jobb var han aldrig rädd för att åka iväg till Egypten.
”Alla driftsättare är självsäkra och självständiga människor. Det är ett krav, annars funkar det inte.” Han vet exakt vad som krävs av dem som har valt yrket. ”Det här jobbet är en chans att få åka till platserna du vanligtvis inte besöker på en semester.”
Den största fördelen med jobbet, förutom resorna, säger han har varit den personliga utvecklingen och ansvaret. Efter tre år som driftsättare behövde han däremot mer struktur i vardagen. Normala arbetstider på en enda arbetsplats. Därför sökte han och fick en tjänst som gruppchef och har nu personalansvar för 18 driftsättare. Möjligheterna att byta jobb och inriktning inom företaget var någonting som lockade redan innan han började sin anställning.
”Vad jag kan ge för tips till någon annan? Om de väljer att jobba med teknik i någon form så har de jobb säkrade i framtiden. Ny teknik driver utvecklingen framåt, och vi kommer alltid behöva människor som hjälper oss att ta fram den nya tekniken.”